Manual Testing Interview Questions

All Important Manual Testing Interview Questions for Freshers and Experienced Manual Tester

Manual Testing Interview Questions
Manual Testing Interview Questions

Here We are providing some  important manual testing interview questions Which of all these asked  in every manual testing interview by a interviewer.

“In a process where a tester check any software or web application manually for quality purpose and finding some defects called Manual Testing.”

1. Tell me , What is a Manual Testing?

Ans : Manual Testing is a testing process that is carried out manual way step to step to finding some defects , Issues and errors without any  tools or automation scripting.

2. What is the difference between the QA and software testing?

Ans : QA (Quality Assurance) is to monitor the quality of the process to produce a quality of a product. While the software testing, is the process of ensuring the final product and check the functionality of final product and to see whether the final product meets the user’s requirement.

3. What are the components of an SRS (software requirement specification)?

Ans:  An SRS contains the following basic components:

  • Introduction
  • Overall Description
  • External Interface Requirements
  • System Requirements
  • System Features

4.   What is a Testware?

Ans : A test ware is a subset of software, which helps in performing the testing of application.  this is a term given to the combination of software application and utilities which is required for testing a software package.

5. What is the difference between build and release?
Ans : Build: It is a number given to Installable software that is given to testing team by the development team.

6. What are the automation challenges that QA team faces while testing?
Ans : 1. Exploitation of automation tool
2. Frequency of use of test case
3. Re usability of Automation script
4. Adaptability of test case for automation

7. What is bug leakage and bug release?
Ans : Bug release is when software or an application is handed over to the testing team knowing that the defect is present in a release.  During this the priority and severity of bug is low, as bug can be removed before the final handover.
Bug leakage is something, when the bug is discovered by the end users or customer, and missed by the testing team to detect, while testing the software.

8. What is data driven testing?

Ans : Data driven testing is an automation testing part, which tests the output or input values. These values are read directly from the data files. The data files may include csv files, excel files, data pools and many more. It is performed when the values are changing by the time.

9. Explain the steps for Bug Cycle?

Ans :  1. Once the bug is identified by the tester, it is assigned to the development manager in open status
2. If the bug is a valid defect the development team will fix it and if it is not a valid defect, the defect will be ignored and marked as rejected
3. The next step will be to check whether it is in scope, if it is happen so that, the bug is not the part of the current release then the defects are postponed
4. If the defect or bug is raised earlier then the tester will assigned a DUPLICATE status
5. When bug is assigned to developer to fix, it will be given a IN-PROGRESS status
6. Once the defect is repaired, the status will changed to FIXED at the end the tester will give CLOSED status if it passes the final test.

10. What does a test strategy include ?
Ans : The test strategy includes introduction, resource, scope and schedule for test activities, test tools, test priorities, test planning and the types of test that has to be performed.

11. Mention the different types of software testing?

Ans :    Unit testing
Integration testing and regression testing
Shakeout testing
Smoke testing
Functional testing
Performance testing
White box and Black box testing
Alpha and Beta testing
Load testing and stress testing
System testing

12. What is branch testing and what is boundary testing?

Ans : The testing of all the branches of the application, which is tested once, is known as branch testing.  While the testing, which is focused on the limit conditions of the software is known as boundary testing.

13. What is Requirement Traceability Matrix?

Ans : The Requirements Traceability Matrix (RTM) is a tool to make sure that project requirement remain same throughout the whole development process. RTM is used in the development process because of following reasons:

• To determine whether the developed project is meet the requirements of the user.
• To determine all the requirements given by the user
• To make sure the application requirement can be fulfilled in the verification process.

14. What is difference between Pilot and Beta testing?

Ans : beta test : when the product is about to release to the end user whereas pilot testing: take place in the earlier phase of the development cycle.

In beta testing application is given to a few user to make sure that application meet the user requirement and does not contain any showstopper whereas in case of pilot testing team member give their feedback to improve the quality of the application.

15. What is the role of QA in a project development?

Ans : The role of Quality Assurance is Following:

1.QA team is responsible for monitoring the process to be carried out for development.
2.Responsibilities of QA team are planning testing execution process.
3.QA Lead creates the time tables and agrees on a Quality Assurance plan for the product.
4.QA team communicated QA process to the team members.
5.QA team ensures traceability of test cases to requirements.

16. What is the main difference between QA, QC and Software Testing?

Ans : The QA, QC and Software Testing difference is following :

Quality Assurance (QA): QA refers to the planned and systematic way of monitoring the quality of process which is followed to produce a quality product. QA tracks the outcomes and adjusts the process to meet the expectation.

Quality Control (QC): Concern with the quality of the product. QC finds the defects and suggests improvements. The process set by QA is implemented by QC. The QC is the responsibility of the tester.

Software Testing(ST): is the process of ensuring that product which is developed by the developer meets the user requirement. The motive to perform testing is to find the bugs and make sure that they get fixed.

17. Do you know What is Automated Testing?

Ans : A process of perform testing automatically which reduces the human intervention this is automation testing. The automation testing is carried out with the help of the some automation tool like QTP, Selenium, WinRunner etc. In automation testing we use a tool that runs the test script to test the application; this test script can be generated manually or automatically. When testing is completed then tools automatically generate the test report and report.

18. Can you explain What makes a good QA or Test manager?

Ans : A good QA or Test manager should have following abilities :

1. Fully Knowledge about Software Development Life Process
2. Fully Knowledge about Software Testing Life Process
3. Improve a teamwork to increase productivity
4. Improve cooperation between software, test, and QA engineers
5. To improvements the QA processes.
6. Excellent Communication skills.
7. Able to conduct meetings and keep them focused

19. Can you describe the difference between a test plan and a QA plan?

Ans : Test Plan – A test plan lays-out what is to be done to test the product and includes how quality control will work to identify errors and defects.
QA Plan – A QA plan on the other hand is more concerned with prevention of errors and defects rather than testing and fixing them.

20. Do you know what is the negative test case?

Ans : Negative test cases are created based on the idea of testing in a destructive manner. For example, testing what will happen if inappropriate inputs are entered into the application.

21. Tell me If an application is in production, and one module of code is modified, is it necessary to retest just that module or should all of the other modules be tested as well?

Ans: This is a very good idea to perform regression testing and to check all of the other modules as well. At the least, system testing should be performed.

22. Do you know the types of functional testing?
Ans: the functional testing types are following :

1. Compatibility
2. Configuration
3. Error handling
4. Functionality
5. Input domain
6. Installation
7. Inter-systems
8. Recovery

23. Describe the sanity testing and smoke testing?

Ans: When Sanity testing is conducted, the product is sent through a preliminary round of testing with the test group in order to check the basic functionality such as button functionality.
Smoke testing, on the other hand is conducted by developers based on the requirements of the client.

24. What is the main difference between Regression testing and Retesting?

Ans: Regression testing is performing tests to ensure that modifications to a module or system do not have a negative effect on previous releases. Retesting is merely running the same testing again.

25. Describe briefly Bug severity and Bug priority. 

Ans: Bug severity refers to the level of impact that the bug has on the application or system while Bug priority refers to the level of urgency in the need for a fix.

Best Software Testing Books for Best Practices

Best Software Testing Interview Questions Books for Best Practices

Must Be Share This Post with Your Social media – Jps Jobs Park

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Leave a Reply